Om 3 uur vertrokken omdat de weg anders dicht was. We waren om 9 uur op het vliegveld van Palu. We vertrokken om 16 uur dus heel lang wachten. Aangekomen in Manado naar het hotel en de volgende dag met de boot naar Bunaken. Een tropisch paradijs voor duikers en snorkelaars.

Heel veel minibusjes. Deze is gepimpt. Het is hier in manado cool om hele grote teksten op je auto en je vooruit te plaatsen. 

De pinstraat 💸

Op de boot 

Bunaken vanuit zee

Aankomst bij hotel

Zo vanuit het hotel de zee in een snorkelen boven het koraal. 

We zijn hier miljonair 💸💸💸💸

Onze hotel kamer inclusief maaltijden er zijn hier geen restaurants

De planten groeien tot de douche wat bijzonder is want er is alleen brak water op het eiland.

Het kerkhof is tussen de huizen door gebouwd ⬆️ en ze bouwen met dood aangespoeld koraal⬇️

Er rijden geen auto's. Die is de taxi.

Een voetbal wedstrijd met grensrechters en waterdragers om het veld nat te houden

Op het terras met schitterend uitzicht

Onze vrienden en onze tv. echt een leuke show hoe ze tegen elkaar doen en hoe ze vliegen eten.

In de ochtend is het hoog tij

De lunch wordt gebracht

Ontbijt. Hele verse ananas en tosti chocolade 

Honderden zijn hiervan

Klaar maken om te snorkelen. We zwemmen vanuit ons hotel zo de zee in. Eerst een stuk mangrove en dan koraal. Alsof je in een aquarium van een chinees restaurant zwemt. Zoveel vissen. Na het koraal komt 'de wall' 2300 meter diepzee. 

Ruben is uit het niets gebeten door de hond van de dorpsgek. Tot nu toe zagen we honden niet als een bedreiging. Het zijn of huisdieren of straathonden en die eten ze op.  Er is maar 1 soort ongeveer en die zijn vriendelijk van karakter. Ruben was aan het huppelen,  de hond kwam uit de bosjes,  Ruben draaide zich om en viel,  de hond beet een stuk uit zijn been. Gelukkig kon hij dankzij krav, snel opstaan en weg komen. 

Gelukkig waren er 2 Nederlandse dorpsbewoners ( Harry en ferdinand) die ons hoorde krijsen en ons te hulp schoten.  We zijn heel goed geholpen. In het café is zijn wond schoongemaakt,  onze resort manager heeft de zuster thuis opgehaald,  de dames van het resort zijn als steun bij ons gebleven.  Harry heeft een boot geregeld wat vrij lastig was want het was eb en dus bijna alles lag op het droge. Ferdinand heeft de politie geregeld en is onze vertaler met de zuster en de politie geweest. 

We zijn op de boot gegaan richting het ziekenhuis op het vaste land. Daar is via online bijstand vanuit Nederland (arts huisartenpost) de wond schoon gemaakt en een rabies injectie gezet. Jop heeft alle ziekenhuis dingen geregeld en Stefanie alle nl rondslomp. Belle heeft heel goed voor Ruben gezorgd. We waren net,  eigenlijk net te laat, op de boot terug want ze mogen niet varen in het donker. Pfff wat een dag.

De dag erna aangifte gedaan in bijzijn van de politie,  Ferdinand en de eigenaar van de hond. We mochten kiezen of de hond dood en dus ook zijn 4 puppies of de hond een 2e en laatste kans en aan een touw. Geen keuze dus eigenlijk. Het is het touw geworden. Tot slot toen de politie aan Ruben  vroeg of het zo oké was. Heeft hij geantwoord dat hij excuses wil van de eigenaar. De hond kan er niets aan doen. Dat vond de politie en de eigenaar heel raar en niet gebruikelijk.  Na wat lacherig uit ongemak heeft Ruben zin excuses gehad.  Wij zijn trots. 

Dit was de bonus van de terug weg

Met Meike op de boot

Zo een bier na afloop van een heftige dag 

De sulawesi dwerg beer van Ferdinand. Zijn resort ligt naast doe van ons en heeft een zwembad.  

Elke ochtend is de wereld hier zo mooi. Gelukkig is zout water heel goed voor de wond dus we zijn gaan snorkelen.

Meike die bij ons op de boot terug zat vanuit manado ging ook mee.  We zijn op 3 spots rond het eiland gegaan. 

Helder water

We hebben er wel 20 gezien . Zo groot als een tafel😍

Gaat beter met hem. De wond geneest goed maar de medicijnen ( antibiotica en pijnstillers) zijn heftig. Hij is vooral moe.

Biertje met Ferdinand op het terras nas het gesprek met de politie. 

Opletten Teus!

De hoofdstraat...echt

Helaas veel te snel terug van dit mooie eiland!

Op advies van Azhar bij het Tunahouse gegeten. Mmmmm