Belle en ik zijn mee met Lian naar een project van de women school waar Jop nu zijn training geeft. Dit zijn christelijke en moslim vrouwen die een eigen organic markt zijn begonnen olv de school. Van thuis blijf moeder, in armoede, zijn ze hun eigen groente gaan verbouwen en verkopen. Nu maken ze winst zodat ze healtcare verzekering kunnen afsluiten en educatie voor hun kinderen kunnen betalen. Lian, de directeur van de school heeft daar een gesprek en er een aantal studenten mee.  De markt heeft ook een sociale functie.
Normaal begint de markt om 7 uur naar omdat het zo populair is komen de mensen steeds vroeger en begint de markt ook steeds vroeger. We zijn om 3 uur weggegaan en sinds 4 uur op de markt. Magisch om te zien hoeveel zelfvertrouwen het de vrouwen geeft en een groot voorbeeld zijn hoe je de circel van armoede en isolatie kunt doorbreken.

 De studenten hadden het koud en een vuurtje gemaakt.  Belle en Lian zitten erbij.

Het eerste ontbijt. Casave oliebollen en kokosbollen en rijst. 

En nog wat eten voor er gaan natuurlijk o.a. vissenkoppen. Belle en ik waren nog vol van het eerste ontbijt de bedankten beleefd. Iedereen in rep en roer dat we niet aten en op zoek naar brood... geen idee waarom.  Lian heeft een mededeling gedaan dat we en niet zo vroeg warm eten en niet zoveel in der ochtend. 

Op de terugweg nog langs de tuin van lian met cacao bomen . hier zit dus chocola in....

In de middag zijn we naar een dorp gegaan waar vrouwen van de womensschool bamboo meubels maken. Het was nog geen 30 km en 2 uur rijden over een kiezel keien weg. Het dorp ligt aan het meer. Helaas geen foto van de bamboe productie omdat het laatste was net verkocht. 

Zomaar een aap

Kruidnagel pellen. Hier stoppen ze het in de sigaretten bij ons in de thee of stoofvlees. Ruben vind ze rauw heerlijk. 

De dagen, eigenlijk weken, voor onafhankelijkheidsdag zijn er tal van activiteiten.  De mensen vertellen graag en trots over deze dag. Tot dat we zeggen dat ze vieren dat ze onafhankelijk zijn van ons schrikken ze een zeggen ooooh ja. 

In veel plaatsen wordt een soort militaire parade door kinderen gegeven alleen dan wat vriendelijke. De omroeper is een soort sport commentator.  De dochter van onze gastvrouw liep ook mee, Sophia. Ze was al dagen zenuwachtig. 

Heel veel selfies, heel veel. De kids konden nauwelijks wachten type ze klaar waren met de salut om met belle en Ruben op de foto te gaan. 

Lian,  Ruben, Sophia en Belle 

We zijn een dagje op pad geweest met zijn vieren. Om 7 uur weg naar de waterval. Hij heeft 12 verdiepingen, een behoorlijke klim  maar wat mooi. We waren de eersten.  Van Lian hebben we ontbijt mee gekregen.

Daarna door naar het strand lunchen, Bali voorbereiden, Jop op de wake board en met de kids op de banaan.  Heerlijk middagje.

Aan het meer is het poso lake festival. De kinderen van school zijn al dagen aan het oefenen met hun dansje (600 pubers moeten hetzelfde doen...chaos) de leerkracht zingt het  liedje,  het gebed wordt zelfs geoefend en eet huisjes worden uit de grond gestampt. De weg wordt opnieuw aangelegd.  Het is ons dagelijkse uitje om de stavaza ff te bekijken:-)

Uiteindelijk maandag 26 was het zover.. het poso lake festival en weer zo anders dan verwacht. Er is een compleet winkelcentrum uit de grond gestampt ieder met zijn eigen microfoon en versterker. Belle, Ruben en Stefanie zijn met de uitnodiging van lian er maar toe geweest. 

Eerst 2 uur kijken naar de parade van de dorpen. Maw alle dorpsbewoners lopen langs de gasten, de burgemeester en de minister van toerisme. Daarna zijn de speeches en het gebed en ten slotte,  onze favoriet,  de dans van de pubers. De dans was zo mooi en uiteindelijk toch nog alles goed gekomen. We zaten in de vip tent samen met de toeristen . Als er gevraagd werd waarom we er waren moesten we zeggen dat we uitgenodigd zijn door de overheid en gekomen over de nieuwe weg😂

De gastvrouwen

Met zijn vriendje Raka. de mutsjes zijn verplicht en hebben meer sterren dan ajax, dit even gezegd hebben

De vips 

Dit was een uitzondering in de parade. Verder nog 2x muziek, 2x en soort rimboe vrouw, 1x een tractor en verder heel, heel veel mensen uit de dorpen rond het meer. 

Merry het nichtje van Lian

Dresscode: doe maar iets wits aan. Soort van dan...

Uiteindelijk meedansen

Met de burgemeester op de foto (in het roze) de vrouw in het groen wilde graag over erheen praten

Politietruck

Zondag zijn we naar het nationaal park geweest maar dezelfde stenen als paaseiland. Volgens de gids zijn ze 6000 jaar oud. De wandeling was schitterend door allerlei eten zoals cacao, cassave, rijst, vanille, guave en langs varkens en kippen.

70 km over een soort fietspad over de bergen. De weg heeft geen zijstraat. echt bizar. We moesten even stoppen om de motor af te koelen. Sommige rijden ook met de klep open. 

Uiteindelijk in het dorp aangekomen die in een vallei ligt. Heel bijzonder,  een plat stuk land omringd door bergen en daar een dorp in. Er was geen 4g en de motoren hebben geen nummerplaat.

Bij de gids thuis eerst onze lunch, klaar gemaakt door lian, opeten. De gids is de enige u  het dorp die engels praat

Een toeter van bamboe

Cacaobomen